23948sdkhjf

Suls värvar ambassadörer

Ett 60-tal personer som är verksamma inom life science ska hjälpa Stockholm Uppsala Life Science att lyfta fram forskningsregionen i världen.
Med hjälp av ambassadörerna vill Stockholm-Uppsala Life Science, Suls, uppmärksamma världen om de möjligheter som finns för forskning och företagande i Stockholm och Uppsala.

- I regionen finns stark forskning och starka nätverk samt en tradition av samarbete mellan universitet och företag, vilket behöver lyftas fram i världen. Våra ambassadörer har fördelen att dagligen arbeta i regionen och kan berätta om hur det är, säger Ola Björkman, vd Stockholm Uppsala Life Science.

Stockholm Uppsala-regionen är tredje bäst i Europa när det gäller att få forskningsfinansiering från EU. Även i Sverige är finansieringen stark, mer än hälften av allt riskkapital till forskning går till verksamheter i regionen. Men nu vill de lyfta fram regionen utanför Europas gränser.

- Vi vill öka kännedomen om vår region i världen och på så vis öka samarbeten och finansiering över gränserna och få fler verksamheter att etablera sig i regionen, säger Ola Björkman.

Flera världsledande forskningssatsningar kommer ursprungligen från regionen. Proteinrenaren Sephadex, pacemakern och gammastrålkniven är exempel på några sådana.

Ambassadörerna är både politiker, forskare och företagsledare. De kommer att arbeta som vanligt med sina arbetsuppgifter men få information och verktyg av Suls så att de kan upplysa deras nätverk om regionen.

Några av ambassadörerna:

Politiker:

Erik Weimain (m)

Catharina Elmsäter-Svärd (m)

Ilija Batljan (s)

Industriledare:

Agneta Bergwall, vd Kernwell

Torbjörn Bjerke, vd Orexo

Conny Bogentoft, vd Karolinska Development

Bengt Ågerup, Q-Meds grundare

Nikolaj Sörensen, vd Pfizer

Forskare:

Astrid Gräslund, professor i biofysik vid Stockholms Universitet.

Christer Betsholtz, professor i vaskulärbiologi vid Karolinska Institutet.

Lovisa Afzelius, Astrazeneca

Siv Andersson, professor i molekylär evolution vid Uppsala Universitet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125