23948sdkhjf

Innovationsbolag klarade krisen

Under finanskrisen ökade omsättningarna för Chalmers Innovations med 5 procent, Karolinska Development med 30 procent och Uminova Innovation med 30 procent.
Många branscher drabbades negativt av den ekonomiska krisen, men tre innovationsbolag inom life science rapporterar trendbrytande resultat.

- Jämför man med omvärldens dystra siffror förra året så har våra bolag inom Chalmers Innovation överlag gjort mycket bra ifrån sig. Dessutom tror vi att omsättningen ökar rejält och att det blir många nyanställningar i år, säger Olle Stenberg, vd på Chalmers Innovations.

På Chalmers Innovations menar man att trendbrottet beror på att många av deras bolag redan nått ett marknadsgenombrott innan krisen drog igång och att de skalade upp sina affärer. De bolag som rapporterat en nedgång var de som inte kommit ut på marknaden än.

Michael Owens, Karolinska Developments ekonomiansvarige, tror att branschen inte påverkats lika mycket av finanskrisen på grund av samhällets allmänna intresse för att driva fram forskning.

Uminova Innovations ekonomichef Maria Larsson menar att siffrorna måste analyseras mer ingående innan förklaringen kan hittas. Men även hon tror att branschen är mindre konjukturkänslig då det finns ett intresse för att främja tillväxtmöjligheter.

- Vi är i en period där alla projekt som fick stöd från EU för några år sedan nu flyter på bra, det kan också vara en orsak till den ökade omsättningen, säger Maria Larsson.

Chalmers Innovations företag omsatte 360 miljoner kronor under 2009, vilket var en ökning på 5 procent sedan 2008.

Karolinska Development omsatte 23 miljoner under 2008 och ökade omsättningen med 30 procent till 2009 då summan landade på 30 miljoner.

Uminova Innovations ökade omsättningen från 21.5 miljoner till 29 miljoner mellan 2008-2009 och kunde rapportera en ökning på 30 procent i årsredovisningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078