23948sdkhjf

Vaccin hindrar tumörer från att växa

Forskare vid Karolinska Institutet har utvecklat ett vaccin som hindrar blodkärls tillväxt vid tumörer.
Ett vaccin som hindrar blodkärl från att växa och på så vis hindrar tumörer från att bli större, har utvecklats av en forskargrupp vid Karolinska Institutet.

Delta-like ligand 4, DLL4, är ett protein som spelar en viktig roll i nybildningen av blodkärl. När ett nytt blodkärl förgrenar sig från ett annat uttrycks DLL4-proteinet längst ut i kärlutskottet, i de så kallade tip-cellerna. DLL4-proteinet hindrar kringliggande celler från att också bilda nya blodkärl. När vaccinet blockerar DLL4-proteinet ökar bildandet av nya, men icke-funktionella, blodkärl vilket gör att tumören växer långsammare, enligt forskarna.

För att en cancertumör ska kunna bli större måste den stimulera närliggande blodkärl till att växa så att blodkärlet förser tumören med syre och näring.

I studien tittade forskarna på bröstcancertumörer i möss.

– Vi har riktat in oss på bröstcancertumörer eftersom de, till skillnad från normal bröstvävnad, ofta uttrycker höga nivåer av DLL4. Vår förhoppning är att man i framtiden ska kunna använda detta vaccin för att förhindra återfall i bröstcancer efter kirurgisk behandling, säger Kristian Pietras som har lett studien.

Studien publiceras i Oncogene.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172