23948sdkhjf

EU-stöd till svenska forskare

Tolv svenska forskare får stöd från det Europeiska forskningsrådet, ERC.
Tolv etablerade forskare i Sverige får stöd från det Europeiska forskningsrådet, ERC, genom en utdelning av det så kallade Advanced Grant. Stödet går upp till drygt 35 miljoner kronor och delas ut under en femårsperiod.

ERC:s mål är att höja den europeiska forskningen på den globala nivån genom att ge stöd till de bästa forskarna i Europa. ERC ger även stöd till forskare i tidigare fas i den så kallade Starting Grant.

I år har tre forskare inom life science uppmärksammats; Yihai Cao, från Karolinska Institutet, Hans Ellegren, Uppsala Universitet och Lars Klareskog, Karolinska Institutet.

Yihai Cao, professor vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi, forskar på olika metoder för att behandla fetma och diabetes. Caos forskargrupp får drygt 24 miljoner kronor.

Hans Ellegren, professor i evolutionsbiologi, forskar på hur nya arter uppkommer. Hans forskargrupp får över 25 miljoner kronor till att genom ny teknik kartlägga arvsmassan hos två närbesläktade fågelarter för att lista ut när en art blir två.

Lars Klareskog, professor i reumatologi, får 20 miljoner kronor för sin forskning om orsaker bakom ledgångsreumatism. Forskargruppen han är verksam i studerar interaktionen mellan gener och miljöfaktorer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063