23948sdkhjf

Alf-finansierad forskning utvärderas

Med en ny modell vill Vetenskapsrådet jämföra Alf-finansierad forskning för att se till att medlen utnyttjas maximalt.
Vetenskapsrådet har lämnat ett förslag till regeringen på en modell för hur forskning som finansierats av ALF-medel ska följas upp och kunna jämföras nationellt. Med modellen vill Vetenskapsrådet skapa förutsättningar för att kunna se att medlen utnyttjas så bra som möjligt.

- I modellen föreslår vi att forskarna lämnar en rapport på årlig basis med en överblick på bland annat produktionsläge och antal inblandade doktorander samt att en bedömning av lokal och utrustning görs. Verksamheten föreslås sedan utvärderas med ett antal års mellanrum för att se hur det gått, säger Mats Ulfendahl, huvudsekreterare för medicin och hälsa på Vetenskapsrådet.

I nuläget jämförs forskning ofta efter lite olika parametrar och jämförelserna utförs på olika sätt.

- Ju större enhet man har desto bättre blir jämförelsen, säger Mats Ulfendahl. Den här modellen försöker också beakta att det tar tid innan forskning visar resultat och därför bör utvärderingar inte göras alltför tätt. Men när de väl utvärderas är det viktigt att jämförelserna går efter samma modell.

Förslaget har lämnats till regeringen som beslutar om hur finansieringen ska uppföljas och utvärderas.

ALF är en forkortning för Avtal om läkarutbildning och forskning, och finansierar årligen klinisk forskning med 1,5 miljarder kronor. Avtalet är mellan staten och landsting där det finns universitet med ett medicinskt vetenskapsområde.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111