23948sdkhjf

Mer prövningar i väst

Biotech Sweden har tagit pulsen på Gothia Forum, en samverkansorganisation för klinisk prövning, som startade förra året.
För snart ett år sedan startade Gothia Forum, en samverkansorganisation för klinisk forskning i Västra Götalandsregionen. Fokus ligger bland annat på projekt- och kvalitetsstöd.

- Det går bra, vi har väldigt mycket att göra. Under året som gått har vi fått bra respons och har därför utökat vårt erbjudande och byggt ut verksamheten, säger Kaj Stenlöf, verksamhetsschef på Gothia Forum.

Ett år efter starten har Gothia Forum fortsatt att etablera sig i Västra Götalandsregionen och håller nu på att bygga ut verksamheten inom fyra grenar: information, strategi, projektstöd och kvalitetsstöd.

Inom informationsområdet arbetar de bland annat med att arrangera en konferens kring klinisk forskning i september. Det blir ett tvådagars evangemang med plats för 500 deltagare.

- Med konferensen vill vi attrahera alla som är aktiva inom klinisk forskning, allt från industrier till den regionala vården, säger Kaj Stenlöf.

Gothia Forum håller dessutom på att utveckla en portal, bland annat i samverkan med IT-universitetet i Göteborg. Det skall bli en virtuell mötesplats för alla aktörer inom klinisk forskning.

- Tanken är att de som arbetar med klinisk forskning ska hitta information och utnyttja samverkandet i portalen. Portalen är fortfarande i ett utvecklingsstadie men ambitionen är att den ska vara uppe till konferensen i september, säger Kaj Stenlöf.

På det strategiska planet håller Gothia Forum på att ta fram lösningar för att aktörerna lättare ska kunna samarbeta. Hittills har det inte funnits någon enhet som kan erbjuda resurser för den allra första fasen av behandlingsutveckling, så kallade fas I-enheter. Under det senaste halvåret har därför Gothia Forum verkat för inrättandet av denna typ av enheter. Den 10 maj i år invigdes Clinical Trial Center, CTC, ett nytt forskningscentrum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den nya enheten ger utrymme för tidiga experimentella studier, något som tidigare inte funnits i Västra Götaland.

- På CTC bedrivs forskning inom många olika terapiområden. Här finns också lokaler och utrustning som ger möjlighet till att utföra allt från fas I till fas IV-studier, säger Kaj Stenlöf.

Bland alla projekt på Gothia Forum är ett inventeringsprojekt ett av de nyaste. Projektet går ut på att inventera vilka resurser som finns och vad som saknas i Västra Götalandsregionen.

- Vi ska undersöka vilka resurser som finns tillgängliga så att de kan synliggöras men även utreda vilka utbildningsbehov som finns och erbjuda utbildning så att vi kan utnyttja regionens forskningsresurser optimalt, säger Kaj Stenlöf.

Projekt- och kvalitetsstödet är också under utveckling. När företag kontaktar Gothia Forum kan de genom en kontakt få information och hjälp att genomföra forskningsprojekt. Det kan gälla allt från forskningspersonal till elektroniska datainsamlingsformulär. Gothia Forum deltar även i projekt som arbetar för att göra det möjligt att följa upp forskning och att säkra kvaliteten pågående projekt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062