23948sdkhjf

Astra varslar 280 forskare

(Uppdaterad) Astrazeneca har meddelat att 280 forskartjänster ska avvecklas från Södertäljeverksamheten.
Astrazeneca säger upp 280 forskartjänster från verksamheten i Södertälje. Bland de uppsagda är 170 forskare från utvecklingsenheten Pharmaceutical Development där det idag arbetar 350 personer med pilotproduktioner och ytterligare 110 anställda som arbetar med kliniska prövningar.

Enligt Ivar de la Cruz, fackklubbsordförande på Astrazeneca i Södertälje, visste personalen att nedskärningar skulle komma, men de har inte vetat vilka avdelningar eller i vilken omfattning det skulle bli.

- Personalen har hela tiden vetat att de inte skulle växa i Södertälje och det har skapat en oro. Det är klart att det är frustrerande när man får ett sånt här besked, säger Ivan de la Cruz.

Astrazeneca vill koncentrera den sena forskningen till andra orter och Macclesfield i England och Mölndal nämns som ett alternativ. Tjänsterna från pilotproduktionen planerar de att outsourca till andra företag.

Nedskärningarna innebär att både mitt- och slutfasen av den storskaliga tillverkningen av substanser till kliniska prövningar på Astrazeneca försvinner.

- Det är jätteviktigt att bevara kompetensen som finns i Södertälje och vi hoppas nu att en extern aktör kliver in och plockar upp den, säger Ivar de la Cruz. Det krävs nu en kraftsamling från politiker, myndigheter och andra aktörer för att få det här att överleva.

Varslet är en del av nedskärningsplanerna som Astrazeneca presenterade i januari i år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064