23948sdkhjf

Hon avgår omedelbart

(Uppdaterad) Genmab vägrar kommentera. Genmabs vd Lisa Drakeman avgår med omedelbar verkan på grund av en hemlig orsak som ledningen vägrar kommentera i en nyligen avslutad presskonferens.
Lisa Drakeman, vd och en av grundarna till det danska bioteknikföretaget Genmab, avgår med omedelbar verkan och utan förklaringar. Hon lämnar även sin plats i styrelsen. Genmab vill fortfarande inte kommentera Lisa Drakemans avgång trots att de hänvisat till en presskonferans på onsdagseftermiddagen.

Enligt Politiken.dk anger interna källor att ett klagomål från samarbetspartnern Glaxosmithkline ligger bakom den plötsliga avgången. Det engelska läkemedelsföretaget ska ha varit så pass missnöjda med Lisa Drakemans sätt att hantera samarbetet i utvecklingen av cancerpreparatet Arzerra, att det lett till hennes avgång.

Detta försätter Genmab i ett ekonomiskt trångmål då de enligt ett avtal ska betala hälften av utvecklingskostnaderna för Arzerra, som i slutändan lanserades för ett mindre sjukdomsområde än vad utvecklarna hoppats på. Försäljningen blev därför betydligt lägre än de 12 miljarder kronor som förutspåtts.



Jan van de
Winkel , nuvarande forskninschef på Genmab, blir ny vd på företaget. Han har över 20 års erfarenhet av terapeutiska antikroppar och var också med och grundade företaget.

Lisa Drakemans ledarskap har bidragit till att nära tio miljarder svenska kronor samlats in till Genmab enligt den danska tidningen borsen.dk. Företaget uppmärksammades 2005 med utmärkelsen bästa internationella bioteknikföretag.

Genmabs aktie föll med nära 90 kronor per aktie efter att beskedet om Lisa Drakemans avgång kom ut under tisdagsförmiddagen, men var på eftermiddagen återigen på väg upp.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064