23948sdkhjf

Cambrex Karlskoga varslar 40

Dålig fart på läkemedelsföretag bidrar till nedskärningar hos underleverantörer.
30 tjänstemän och tio operatörer ska sägas upp från kemiföretaget Cambrex Karlskoga, som är en underleverantör till läkemedelsindustrin. Runt 15-20 miljoner kronor ska sparas årligen.

Nedskärningarna på Cambrex Karlskoga är ett resultat av de motgångar som företaget mött på senare år. En del av de företag som köper substanser från Cambrex har dragits med förseningar i produktlanseringen av sina nya preparat vilket har bromsat försäljningssifforna. Det, tillsammans med en hårdare konkurrens, ligger bakom sparplanerna.

– Det beror på att det tar längre tid än vad kunderna förväntar sig att få myndigheternas godkännande av nya läkemedel. Det kan handla om att myndiheterna vill se fler studier eller ha mer dokumentation som gör att lanseringarna blir försenade, säger Ulf Nordzell, vd Cambrex Karlskoga.

Cambrex Karlskoga aktievärde halverades under 2007 då den gick från en topp på 194 kronor aktien under början av året ner till 97 kronor aktien senare samma år. Sedan dess har aktien klättrat nedåt och ligger idag på under 40 kronor.

- Vi hade räknat med att det skulle vända under 2011 men nu ser det inte ut att ske förrän 2010 då vi hoppas med godkännanden för några nya stora produkter, säger Ulf Nordzell.

Cambrex Karlskoga utvecklar processer för och tillverkar aktiva läkemedelssubstanser och har idag 335 anställda, varav 187 är tjänstemän och de resterande 148 är operatörer. Företaget är en kvarleva från Nobel Kruts gamla kemiverksamheten i Bofors från 1896.

Cambrex koncernen har, förutom verksamheten i Karlskoga, även verksamheter i Charles City i USA, Milan i Italien och Estlands huvudstad Tallinn.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08