23948sdkhjf

De värsta spökskrivarna i läkemedelshistorien

Tre av de värsta fallen listas där stora läkemedelsföretag använder spökskrivare för att promota sina läkemedel.
Läkemedelsföretaget Wyeth, numera Pfizer, anklagades för spökskriveri under 2008 i samband med lanseringen av hormonersättningspreparaten Premarin och Prempro. Enligt New York Post publicerades 26 spökskrivna artiklar till preparatets fördel i 18 olika ansedda vetenskapliga tidskrifter mellan 1998 och 2005. Wyeth betalade spökskrivarna på den medicinska kommunikationsbyrån som skrivit utkastet till artiklarna samtidigt som försäljningen av preparaten gick upp till 2 miljarder amerikanska dollar under 2001. I artiklarna lyftes fördelarna med preparatet medan riskerna för hjärtsjukdomar, demens och åldrande hy, doldes. En artikel publicerades efter att amerikanska myndigheter sett en koppling mellan hormonpreparaten och en ökad risk för bröstcancer. Spökskrivningsrykten har tidigare figurerat kring Wyeths bantningsläkemedel Redux och Pondimin, som drogs in efter kopplingar till hjärt- och lungproblem.

Mercks australienska verksamhet står för ett annat fall där spökskriveriet blivit befodrat till spökpublicister. Inför lanseringen av Vioxx publicerades åtta vetenskapliga artiklar i en vetenskaplig tidskrift som finansierades av Merck och utgav sig för att vara en vanlig peer-review tidning. Vioxx drogs tillbaka 2004 efter att en koppling gjorts mellan preparatet och hjärtproblem.

Parke-Davis, numera uppköpta av Pfizer, ska ha betalat 1000 amerikanska dollar per artikel för att en ansedd forskare ska skriva under ett färdigt manuskript inför lanseringen av epilepsiläkemedlet Neurotin, enligt den amerikanska webbtidningen bnet.com. Mellan 1997 och 200 ska 13 artiklar ha publicerats till Neurotins favör i de flesta fall utan att kopplingen till Parke-Davis har angetts. Under 2004 betalade Parke-Davis 430 million dollars för att settla en stämningsansökan om olaglig marknadsföring av preparatet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078