23948sdkhjf

Astra: Lansera på egen risk

Astrazeneca håller ett öga på Apotex som ansökt om marknadsgodkännande för ett preparat som kan göra intrång på Astraszenecas patent för läkemedlet Nexium.
Astrazeneca hotar att stämma det kanadensiska läkemedelsföretaget Apotex, som ansökt om marknadsgodkännande av ett generisk preparat som inkräktar på Astrazenecas patent för Nexium, ett esomeprazol-magnesiumpreparat för behandling av blödande magsår.

Kanadas federala domstol avslog nyligen Astrazenecas begäran om att förbjuda det kanadensiska hälsovårdsministeriet från att godkänna Apotex ansökan. En stämningsansökan väntar om hälsovårdsministeriet tar Apotex ansökan till nästa steg, det så kallade Notice of compliance, NOC, innan patentet för Nexium gått ut.

Astrazeneca meddelar att de kommer att fortsätta att kraftfullt försvara sina rättigheter kring Nexium och att en närstående lansering från Apotex sker på egen risk.



Astrazenecas patent har
tidigare utsatts för intrång. I januari i år tecknade Astrazeneca ett förlikningsavtal med det israeliska läkemedelsföretaget Teva Pharmaceuticals, som sålt en generisk kopia av Nexium på den amerikanska marknaden. Som en del av avtalet gav Astrazeneca en licens till Teva som innebär att de kan sälja den generiska varianten från och med den 27 maj 2014. I ett separat avtal kom båda parter överrens om att Teva skulle betala ett engångsbelopp som kompensation för försäljningen som skett under patentintrånget.



Nexium sålde för
närmare 2 miljarder svenska kronor på den kanadensiska marknaden under 2009.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063