23948sdkhjf

Ideon - Sveriges äldsta forskningspark

Gammal är inte synonymt med tråkig. Sveriges äldsta forskningspark Ideon lyckas fortfarande attrahera unga företag med stora idéer. Framgångsreceptet? Att fortsätta satsa på vidareutveckling.
Ideons vd Hans Möller gör det klart redan efter intervjuns första fråga. Forskningsparken Ideon i Lund är inte en forskningspark som står stilla och väntar på att något ska hända. På Sveriges äldsta forskningspark läggs det ned både tid och pengar på vidareutveckling.



- En sån här miljö står aldrig still. Även om den har 27 års historia har parken kontinuerligt växt och det fortsätter vi med, säger han.

Beslutet att bygga Ideon togs i samband med ett regionalpolitiskt övervägande från länsstyrelsen i dåvarande Malmöhuslän. Området gick igenom en stor ekonomisk kris och många företag, till exempel Kockums, gick i konkurs. Något skulle göras för att få tillbaka optimismen i området. Resultatet blev en näringsverksamhet i Skåne med inriktning på forskning.



Sven-Thore Holm
var vd när Ideon grundades. Han var på Ideon i 25 år och försöker idag hjälpa andra att starta upp forskningsparker. Via Lundavision jobbar han med konsultbolag i länder som Kina och Ryssland. Han menar att Ideon har ett starkt varumärke även internationellt och i Skandinavien kan bara Uleåborg mäta sig med Lunds forskningspark.

- Både med kvalitet och volym står Ideon sig väldigt bra. När man åker runt i världen ser man fabriker kopplade till parken, vad är det för något?, säger han.



1983 flyttade tiotalet
av Ericssons ingenjörer in på Ideon. Uppgiften var att utveckla något som få personer trodde var möjligt, och även om det var möjligt skulle ingen vara intresserad av produkten. Planen var att de skulle utveckla en telefon som fick plats i en jackficka. Att Ericssons pigga forskare fanns bland de första hyresgästerna gjorde att ryktet om Ideon spred sig.



- Ericsson valde att lägga det i Lund för de såg ett område som skulle växa och de behövde rekrytera många unga studenter. Idag har de totalt över 5.000 anställda i Lund om man räknar med Sony Ericsson och ST Ericsson, säger Hans Möller.

Idag är kring en tredjedel av företagen på Ideon verksamma inom Life science. Bland mer namnkunniga tidigare hyresgäster finns Bioinvent, Cellavision och Probi.

- När Ideon byggdes kunde den byggas precis intill Lunds universitet och vi har 100 meter till Lunds Tekniska Högskola. En annan framgångsfaktor är att Lunds universitet har en stor forskningsbudget, den största i Sverige med alla fakulteter under samma hatt. Totalt sett 4 miljarder kronor inom olika områden, förklarar Hans Möller.

BioInvent var det andra företaget att flytta in på Ideon. Bakom BioInvent fanns Carl Borrebaeck, idag vicerektor vid Lunds univetsitet med särskilt ansvar för innovationer. Han menar att Ideon har betytt mycket för Lund.

- Det det är Sveriges största forskningspark med 300 företag och en stor del är inom biotech. Idag har det växt upp och blivit ett komplett center med allt vad som behövs. Jag vet att det har betytt otroligt mycket för regionen, säger Carl Borrebaeck.

När företag med ambitioner samlas på ett och samma område kan det gå på olika sätt. På Ideon har det på de av 110 000 kvadratmeter av kontor och laboratorielokaler skapats en dynamisk miljö. Inspirationen till Ideon är hämtad från forskningsparken Heriot-Watt i Skottland.

- Det händer alltid mycket i en sådan här miljö. Baksidan är att det kanske inte är så lätt att styra verksamheterna. Alla dom är kanske inte ”coachable”, och det är väl en del av charmen, säger Ideons vd.

Ideons hemsida talar ett tydligt språk: forskningsparken har inte fastnat i dåtiden. Här uppmanas du följa Ideon på Facebook eller via bloggen. Forskningsparken satsar på att attrahera unga företag med idéer. Hur framtiden kommer att se ut är osäkert, men det finns planer för expansion. En förhoppning är att Ideon ska få ta över AstraZenecas lokaler i Lund när forskningen där läggs ned.

- Vi ser gärna att den byggnaden blir en del av Idéon. Affären är inte klar mer än att den är initierad och vi får vi se var vi landar. Det skulle öppna upp enorma möjligheter för life science-företag, säger Idéons vd.

Ideon har funderat mycket för att inte bara var själva byggnaderna på forskningsparken. Ideon ser som sin uppgift att attrahera både nystartade och etablerade tillväxtorienterade forsknings- och utvecklingsföretag. För de yngre företagen finns här ett nätverk av mentorer inom ledarskap, affärsutveckling eller finansiering. Och kopplat till forskningsparken finns både dagis och kemtvätt.

Sven-Thore Holm säger att han aldrig haft en tråkig arbetsdag i sitt liv och han är nöjd med den väg Ideon tog under hans ledning.

- Ideon präglas av life science. Där ingår biotech men också livsmedel. Det är lite som en spegel av starka forskningsområden vid universitetet i Lund och Lunds Tekniska högskola. Dessutom är både telekom och software och starka områden och Ideon är en spegel av den forskning som finns här, förklarar han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047