23948sdkhjf

Astrazeneca i motvind

Astrazenecas patent för blockbustrarna Nexium och Seroquel går ut inom några år och det går trögt för de nya läkemedelshoppen.
Patenten för blockbusterläkemedlen Nexium och Seroquel är på väg att gå ut och flera av Astrazenecas nya läkemedelskandidater möter motstånd.

Motavizumab medför en högre risk för en allergisk reaktion än Astrazenecas tidigare preparat, Synagis, som också används för förebyggande av allvarliga infektioner orsakade av ett respiratoriskt virus, RSV, hos spädbarn i riskzonen. Det var orsaken till varför majortieten av det amerikanska läkemedelsverkets rådgivande kommitté nyligen röstade nej till ansökan om marknadsgodkännandet av Motavizumab.

- Vi väntar nu på besked från den amerikanska läkemedelsmyndigheten som ska komma den sjunde augusti, säger Ann-Leena Mikiver, presschef på Astrazeneca.

Den första juni i år nekades även magsårspreparatet Axanum ett marknadsgodkännande. I samma veva fick Astrazeneca en uppmaning om att minska innehållet av acitylsalicylsyra, som är en bidragande orsak till magsår, i blockbustern Nexium. Det är ytterligare ett bakslag för Astrazeneca som hoppats bredda användningsområdet för Nexium innan patentet för läkemedlet går ut 2014.

I maj fick Astrazeneca dystra resultat i Horizon II-studien, där cancerpreparatet Recetin inte visade någon förbättring i överlevnad hos patienter med tjocktarmscancer.

- Vi har avbrutit våra studier, men vi lägger inte ner helt. Fortsättningsvis ska vi se om Recetin har någon effekt på andra cancerformer, säger Ann-Leena Mikiver.

Det står inte still för Astrazenecas alla verksamheter. Nyligen röstade en majoritet av den amerikanska läkemedelsmyndighetens rådgivande kommitté för ett godkännande av Brilinta, ett preparat mot akut kranskärlssjukdom, och besked väntas komma före den 16 september.

I början av maj godkändes Vimovo som läkemedel för behandling av ledvärk av den amerikanska läkemedelsmyndigheten och nu väntar läkemedelsjätten på godkännanden från den europeiska motsvarigheten, EMA.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079