23948sdkhjf

Nytt hopp om att behandla blodcancer

Forskare vid Uppsala universitet har gjort en upptäckt om blodcancertypen multipelt myelom som ger hopp om nya behandlingsmetoder.
Nya rön kring blodcancertypen multipelt myelom presenteras av ett forskarteam vid Uppsala universitet, och ger hopp om att kunna utveckla nya behandlingsmetoder till sjukdomen som idag klassas som obotlig.



I studien visar
forskarteamet ett nytt koncept för hur myelomcellernas etablering och tillväxt kontrolleras. Den visar också att temporära och permanenta modifieringar av myelomcellens arvsmassa, genom så kallade epigenetiska mekanismer, tystar ner specifika gener.

- Den här nedtystningen kan leda till att myelomcellerna börjar växa på ett okontrollerat sätt, berättar Helena Jernberg Wiklund, professor vid institutionen för genetik och patologi, Rudbecklaboratoriet som lett studien tillsammans med docent Fredrik Öberg.

Studien visar att PcG-proteinkomplex, polycomb group proteins, är ansvariga för att tysta ner genernas uttryck i myelom. Dessa är sedan tidigare identifierade som en viktig komponent för embryonala stamcellers förmåga till självförnyelse och tillväxt. Vidare visades att inhibitatorer av PcG också kunde begränsa tillväxten hos tumörceller i en djurmodell för myelom.

- Ett nytt sätt att behandla multipelt myelom skulle därför kunna vara att ta fram läkemedel som riktas mot detta komplex och på det sättet motverkar nedtystningen av generna, säger Helena Jernberg Wiklund.

Studien gjordes i samarbete med forskare vid Vrije universitet i Belgien, och publicerades i Plos One.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.269