23948sdkhjf

Smält DNA billigare att studera

En ny metod för att studera arvsmassan är både billigare, snabbare och enklare än andra metoder, enligt forskarna från Lund och Danmark, som nyligen patenterat metoden.
Genom att smälta ett av DNA-molekylens två baspar har forskare utvecklat en ny metod för att ta fram streckkoder som visar arvsmassan. Metoden möjliggör att kartläggningen av dna kan gå snabbare, från ett dygn till drygt en timme.

Metoden går ut på att DNA-molekylen sträcks ut i ett nano-rör som sedan värms upp. Basparen smälter vid olika grader, och genom att värma röret till den temperatur då Adenin-Tymin-basparet smälter, lämnas Guanin-Cytosin-basparet kvar. Då molekylen färgas får man fram en streckkod av människans 46 kromosomer, eftersom att de baspar som är hela lyser i en starkare färg.

Att ta fram streckkoder av människans arvsmassa är inte nytt, men metoden som forskarna använde för att ta fram streckkoderna har tidigare inte använts.

– Tekniken är både snabbare, enklare och billigare än befintliga metoder. Därför är förhoppningen att den på sikt kan användas ute på sjukhusen. Att karlägga en människas genom, eller arvsmassa, är idag en dyr och omständlig process, berättar Jonas Tegenfeldt, forskare i Fasta tillståndets fysik vid Lunds Tekniska Högskola och en av huvudförfattarna till artikeln.

Artikeln publicerades i Pnas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.301