23948sdkhjf

"Att avgå var det enda alternativet"

Jan-Olov Höög berättar om när han avslutade sitt uppdrag som dekan för grundutbildningen, med anledning av de olika versioner som yppats i samband med kritiken mot KI.
Förre dekanen för grundutbildningen Jan-Olov Höög avgick från sitt uppdrag efter att Karolinska institutet blivit av med examensrätten för sjuksköterskeprogrammet, trots att de orsakande problemen uppstod redan innan han tillträdde uppdraget. KI:s rektor Harriet Wallberg-Henriksson menar att Jan-Olov Höög själv valde att avgå medan professorer från KI i en debattartikel i DN menar att han tvingades att avgå. Jan-Olov Höög berättar själv om vad som hände.

- Jag och ledningen var inte överrens om varför vi förlorade examensrätten och inte heller om vad som direkt behövde åtgärdas för att få tillbaka den. Då fanns det inget annat alternativ än att avgå, men det är sorgligt att det skulle behöva gå så långt, säger han.



Flera av åtgärderna
som Jan-Olov Höög föreslog har ändå genomförts efter att han avslutade sitt uppdrag. Om det beror på att beslutsprocessen var för lång eller om det tog lång tid för ledningen att inse att förändringarna var nödvändiga, vet han inte.

Högskoleverket drog in examensrätten i slutet av 2008 på grund av bristande kvalité på utbildningen.

- Vi hade inte satsat ordentligt på sjuksköterskeprogrammet. Bland annat hade vi inte tillräckligt med forskningsanknytning och inte heller tillräckligt med lärare som hade disputerat, säger Jan-Olov Höög.

Karolinska institutet fick tillslut tillbaka examensrätten och har nu satt upp en program för hur sjuksköterskeutbildningen ska utvecklas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078