23948sdkhjf

Astra ger patienter 1,4 miljarder

17 500 amerikaner som menar att de fått diabetes av Astrazenecas storsäljande läkemedel Seroquel får 1,4 miljarder kronor i ersättning.
Astrazeneca ska betala ersättning till 17 500 personer i USA som behandlats med Seroquel för depression eller schizofreni och anser att de fått diabetes av läkemedlet. Ersättningen på 1,4 miljarder kronor är en del i förlikningen mellan Astrazeneca och de målsägandes ombud.

Astrazeneca har inte avsatt några pengar för att betala den här ersättningen, hur kommer det sig?

- Eftersom detta är en principöverenskommelse där vi enbart är överens om en nivå på förlikningsbelopp. Detta ska inte ses som ett slutligt avtal men definitivt ett steg på vägen. Den här överenskommelsen är villkorad av att vi också kommer överens i ett antal icke-finansiella frågor, säger Ann-Leena Mikiver, Astrazenecas presschef.

Ann-Leena Mikiver



I april förlikade ni i en rättsprocess där Astrazeneca anklagats för felaktig marknadsföring av Seroquel och fick betala 4 miljarder, varför?

- Det är viktigt att påminna om att USA har ett helt annat rättssystem som bygger på att många frågor löses på juridisk väg, genom stämningar och tvister. I stort sett varje större läkemedelsbolag som verkar i USA är föremål för olika stämningsprocesser, och vår syn är att vi försvarar våra produkter eftersom vi anser att de har en viktig uppgift att fylla. När våra läkemedel kommer ut på marknaden är de redan prövade i stora studier och efter lansering följs de upp under många år. Just Seroquel har funnits sedan 1997, det vill säga över tio år, det är med andra ord väl beprövat och de övervakande myndigheterna och sjukvården har under lång tid kunnat väga nyttan mot riskerna. Den amerikanska läkmedelsmyndigheten FDA godkände nyligen Seroquel för ytterligare indikationer, Säger Ann-Leena Mikiver.

Skadar det inte varumärket, och blir således dyrt ändå, att välja att förlika när ni anser er ha rätt?

- Vi har valt att väga kostnaderna mot fortsatt mångårigt processande. De här processerna startade 2003 som nu uppgår till ungefär 22 000 ärenden. Under dessa sex år har ett enda fall avgjorts i domstol och det utföll till vår fördel. Vi har ett ansvar gentemot dem som investerar i vårt företag och tror att vi kan använda deras pengar på ett sätt som bättre främjar vår framtida tillväxt, säger Ann-Leena Mikiver.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08