23948sdkhjf

Christina Åkerman

Vad innebär hållbar utveckling för läkemedelsbolagen?
När jag började som GD för snart två år sedan var begreppet hållbar utveckling ett realtivt nytt begrepp för mig och myndighetens verksamhetsområde. Hållbar utveckling innebär en utveckling som växer fram i samspelet mellan tre ömsesidigt beroende delar: Ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet, där en ekonomisk tillväxt inte sker till priset av negativ social påverkan och en förstörd miljö. Ett helhetsperspektiv, på samma sätt som återspeglas i definitionen av life science, med målsättningen att nå en hälsosam framtid.

Under 2000-talet har svenska forskningsresultat visat på utsläpp till vatten vid tillverkning av läkemedel i Indien i en omfattning som allvarligt kan påverka människors och djurs hälsa, samt deras miljö. För att läkemedel även fortsättningsvis ska ha en stor positiv betydelse för folkhälsan och för människors välfärd är det viktigt att vi börjar väga in helheten och utgå från en hållbar utveckling. Detta gäller för såväl utveckling som tillverkning av läkemedel.

I den betydande roll för global läkemedelsutveckling som små och medelstora forskande läkemedelsbolag har är utvecklingen av hållbara läkemedel en viktig fråga. Ju tidigare vi kan undvika att läkemedel och aktiv substans påverkar naturen negativt desto lägre blir läkemedelskostnaderna i form av förorenat vatten som negativt påverkar folkhälsan och människors välfärd.

Under året har jag besökt både Indien och USA för att bland annat diskutera frågan om hållbar utveckling. I mötet med mina kollegor från myndigheter, forskning och industri ser jag hur förståelsen för kopplingen mellan hälsa och miljö växer. Resultat från den svenska strategiska forskningsstiftelsen Mistrapharma, världens största forskningsprojekt inom området, tas emot med stort intresse och önskemål om samarbete diskuteras. Samtidigt finns en stor törst efter mer kunskap från industrin, kanske i form av en framtida rådgivning från Läkemedelsverket i miljöfrågor? Behovet finns även att premiera de bolag som vill ligga i framkanten och att prissätta miljön så att det ekonomiska värdet av bra miljöåtgärder bli tydliga. Här välkomnar jag ett samarbete för att få kunskap om vad som är önskvärt för att underlätta för en läkemedelsutveckling som både är miljömässigt-, ekonomiskt- och socialt försvarbar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063