23948sdkhjf

FDA kan dra in Avastin-godkännande

Roche kan bli av med godkännandet av bröstcancerläkemedlet Avastin, om det amerikanska läkemedelsverkets rådgivande kommitté får sin vilja igenom.
Det amerikanska läkemedelsverkets rådgivande kommitté har röstat 12 mot 1 för att ta tillbaka godkännandet av Roches läkemedel Avastin för behandling av bröstcancer. Anledningen är att nya studier visat att läkemedlet dämpar bröstcancertumörens tillväxt i drygt en månad istället för i fem månader som tillverkaren Roche tidigare angett. Effekten av läkemedlet vägdes mot de biverkningarna som kan följa med behandlingen, som blodproppar, blödningar och hjärtsvikt, och kommittén valde då att rösta negativt.

Avastin godkändes av läkemedelsmyndigheten 2008 genom ett särskilt program som utvecklats för att nya behandlingar ska bli tillgängliga så fort som möjligt. Godkännandet byggde på en enda studie, med reservationer om att tillverkaren Roche skulle komplettera med ytterligare studier. Kompletteringarna har nu gjorts och resultaten i de två nya studierna visar att effekten inte är lika positiv som resultaten i den första studien visade.



Det amerikanska läkemedelsverket
har fått kritik för att de inte följer upp läkemedel som godkänts genom det snabba programmet. Endast ett godkännande av de 90 senaste har dragits tillbaka, enligt Washington Post.

Avastin är världens mest sålda cancerläkemedel och säljs globalt för 43 miljarder kronor om året. Preparatet är fortfarande godkänt för behandling av cancer i tjocktarm, njure, lunga och hjärna.

Den 17 september räknar det amerikanska läkemedelsverket med att fatta beslut om Avastin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063