23948sdkhjf

KI topprankas i Europa

Elva svenska lärosäten kvalar in bland de 100 främsta på årets Shanghailistning och Karolinska Institutet toppar listan inom kategorin för klinisk medicin bland europeiska lärosäten.
I kategorin för klinisk medicin toppar Karolinska Institutet årets Shanghailistning i jämförelsen mellan lärosäten i Europa. Bland medicinska lärosäten i världen hamnar Karolinska Institutet bland de topp tio främsta.

De kriterier som mäts är antalet artiklar publicerade i Nature och Science, antalet citeringar samt hur många forskare och tidigare studenter som vunnit Nobelpriset och Fieldsmedaljen.

På den totala listan, som inte ser till speciella kategorier, klättrar Karolinska Institutet åtta platser från förra årets lista och landar i år på plats 42. Uppsala universitet lämnar plats 76 för plats för en placering på plats 66, och Stockholms universitet rankas nio platser högre än förra året och landar på plats 79.

Harvard University har rankats etta varje år sedan Shanghairankningen startade 2003 på Jiao Tong-universitetet i Shanghai. Av de 12 000 lärosäten som är med i rankningen är elva svenska lärosäten med bland de 500 främsta. Angosaxiska lärosäten dominerar på listan och inget lärosäte från Kina, Indien, Afrika eller Sydamerika kvalade in bland de 100 främsta.



Forskarna bakom rankningen
poängterar att rankningen ska användas med försiktighet då kvalitén på lärosäten inte kan mätas exakt med siffror.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062