23948sdkhjf

Från papperskoll till fabrikskonstruktion

Hon är den som kallar till jobbiga möten och tvingar medarbetare att fylla i papper och hålla ordning och reda. Men hon ser det också som sin uppgift att entusiasmera kollegorna. - Många ser validering som ett nödvändigt ont, men det inte finns inga genvägar i arbetet, säger Cecilia Löwenhielm.
Det har varit en brokig väg till det jobb Cecilia Löwenhielm har i dag. Hon gick teknisk linje i gymnasiet och utbildade sig sedan till civilekonom. Därefter började hon läsa systemvetenskap på kvällstid och fick jobb som projektledare på ett mjukvarutvecklingsföretag. Där hon kom i kontakt med konsultföretaget Semcon och fick anställning som projektledare för mjukvaruutveckling. Det var nio år sedan.

Nu arbetar hon inte längre enbart med datorvalidering utan validerar också olika typer av utrustningar, medier och processer.

– Det är roligt att jobba med stora komplexa projekt och hålla på med problemlösning. Att enbart hålla på med pappersabete är inte så kul, det behövs variation och utmaningar, säger Cecilia Löwenhielm.

Företagen, som vänder sig till Semcon och Cecilia Löwenhielm, har varken tid, resurser eller kunskap att validera sina processer själva. Som konsult hjälper hon företag med stora eller små projekt, enskilda instrument som ska valideras eller helt nya anläggningar där hela processen ska byggas upp från noll.

I en del projekt rör det sig om renodlat skrivbordsarbete där det kan räcka med att kontrollera att alla dokument är rätt ifyllda. När det gäller små standardjobb kan arbetet gå på en månad. Ibland blir hon utsedd till projektledare för hela valideringsdelen i projektet. Men det kan också röra sig om stora processer där hon måste göra en förstudie med tekniska kartläggningar, testkörningar av utrustning eller produktionsavsnitt. Då kan det ta uppemot ett halvår eller sträcka sig över flera års tid.

Ett projekt hon minns särskilt väl var uppbyggnaden av en helt ny fabrik för aseptisk tillverkning av läkemedel.

– Jag kom in tidigt i projektet och fick ett stort ansvar som valideringsingenjör. Det var speciellt att få vara med och bygga upp en helt ny anläggning. Det är det absolut roligaste jag gjort som konsult.

Cecilia Löwenhielm sitter alltid ute på kundens företag när hon gör ett uppdrag. Det underlättar, eftersom hon på eget initiativ ofta har tagit en bredare roll i arbetet.

Det blir mycket möten som kräver att hon är på plats. Dessutom finns det en konfidentiell aspekt av att hon inte sitter på Semcons kontor. Företagen har ofta som policy att viktiga dokument som exempelvis Sop:ar inte får lämna byggnaden vilket gör att arbetet måste ske på plats.

Noggrannhet är något hon har stor nytta av i valideringsjobbet.

– Jag är ofta den som är jobbig i projektgruppen och kallar till tråkiga möten, skrattar Cecilia Löwenhielm. Jag vet att det inte finns några genvägar. I det här jobbet gäller det att inte sitta tyst, man sitter ju där för att man är specialist. Många tycker att validering är tråkigt och ser det som ett nödvändigt ont och jag ser det mycket som min uppgift att entusiasmera folk så att de kommer igång med de här frågorna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.055