23948sdkhjf

Protestprofessorer avstår kalas

Över hälften av de tolv professorer som kritiserat KI för centralstyre ska inte gå på 200-års festen. Två nekar på grund av missnöje mot ledningen medan två vill inte uppge anledning.
Efter kritikstormen mot Karolinska Institutet är partystämningen dämpad bland de professorer som stod bakom kritiken i DN debatt. Av de tolv professorer som signerade artikeln kommer tre att delta, sju har tackat nej och två har ännu inte svarat på inbjudan.

Karl Tryggvason, som kritiken bland annat berörde, mottog sin inbjudan förra veckan, några månader efter alla andra.

- Orsaken att jag som enda professor inte fick inbjudan sades vara ett misstag. Sista anmälningsdatum var 10 juni, så inbjudan kom sent. Jag hade hunnit planera för annat den dagen men ärligt sagt så skulle jag inte ha haft någon lust att delta efter rektors brutala agerande mot mig, säger han.

Nils-Göran Larsson var inte heller upplagd för fest.

- Jag är inbjuden men tackade nej eftersom jag tycker att den nuvarande ledningen missköter KI. Jag känner mig helt enkelt inte upplagd för en fest där ledningen står i centrum, säger han.



Andra professorer som
nekade hade antingen bokat upp annat den dagen eller ansåg att det redan går för mycket pengar till administration och fester.

Juha Kere, professor i molekylär genetik, tackade ja, trots att han var med och signerade den kritiska debattartikeln.

- Jag tycker att KI är ett fint universitet och vill gärna vara med och fira. Kritiken som riktats mot KI är bara en kort stund av KI:s historia så det skulle inte få mig att avstå, säger han.

De professorer som Biotech Sweden fått tag på understryker dock att det inte handlar om någon organiserad bojkott.

Flera kända ansikten kommer att delta på KI:s middag i stadshuset, bland annat kungaparet, kronprinsessan Viktoria och hennes Daniel samt Filippa Reinfeldt, Tobias Krantz och Lennart Nilsson. Totalt kommer 1020 personer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078