23948sdkhjf

Iphone ersätter stetoskop

Tre miljoner läkare har en applikation som kan mäta patienters hjärtslag.
Fler än tre miljoner läkare har laddat ner en applikation som gör att de kan använda sin Iphone som stetoskop. Bakom applikationen står Peter Bentley, forskare vid University College London. Enligt den brittiska tidningen Guardian säger experter att programvaran är ett stort framsteg inom medicinsk teknik, och att den kan rädda liv och hjälpa läkare i avlägsna områden att få tillgång till specialistkompetens.

- Smartphones är oerhört kraftfulla enheter fyllda av sensorer, kameror, högkvalitativa mikrofoner med fantastiska displayer. De kan rädda liv, spara pengar och förbättra vården på ett dramatiskt sätt - och vi bär dessa kraftigt kraftfulla datorer i plånboken, säger Peter Bentley till Guardian.

- Jag skulle kunna skapa en mobil ultraljudskanner och ett program för att mäta syrehalten i blodet, men förlegade regler stoppar mig. Vi får inte använda telefonen som en medicinteknisk produkt, och vad det exakt innebär för närvarande är en gråzon när det gäller regler. Det är den enda anledningen till att vi inte ser ett hav av dessa apparater än, fortsätter han.

Den brittiska regeringen har tillsatt en arbetsgrupp med forskare, representanter från industrin och tillståndsmyndigheter för att fastställa hur nya tekniker ska regleras.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11