23948sdkhjf

Ödesfrågor har ingen politisk färg

Under en intensiv Almedalsvecka presenterade och utvecklade partierna sina planer inför en ny mandatperiod. Båda de politiska lägren tog upp frågor som är centrala för Sweden Bios medlemsbolag. Folkpartiledaren Jan Björklunds initiativ att införa en skattestimulans för de små och mellanstora företagens forskning och utveckling, ett riskkapitalavdrag och en förenklad expertskatt, är steg i helt rätt riktning. Även Socialdemokraternas utspel om att tillsätta en beredning med representanter för både Life Science-industri och regering är positivt.

Låt oss därför hoppas att dessa initiativ inte bara är valfläsk.

Mitt samlade intryck är att våra politiker ser Life Science- industrin som ett svenskt styrkeområde.

Men det som vi fortfarande saknar från våra politiker är en insikt om att de enskilda frågor vår bransch driver är ödesfrågor för Sveriges framtida välstånd. Det som behövs nu är handling. I debatten har det lyfts fram att inga nya jobb har skapats i näringslivet sedan 1950.

Det säger sig självt att det är en ödesfråga att skapa ett närings- och investeringsklimat som är så gynnsamt att den trenden kan vändas.



Här har Life Science-industrin
en given roll. Att våra bolag nu i allt högre utsträckning lanserar egna produkter och samtidigt skapar viktiga affärer och samarbeten med några av världens främsta bolag är kvitton på vår skicklighet.

Men framgång ställer höga krav. Dels på industrin, dels på politiken och de förutsättningar man vill erbjuda framtidens tillväxtföretag. Trots att ekonomin i stort har utvecklats positivt de senaste årtiondena så har vi missat att skapa nya jobb på grund av att vi inte kan erbjuda tillräckligt bra förutsättningar för kunskapsbaserade företag.

Jag vill därför uppmana alla partier att lyfta betydelsen av innovation och de förutsättningar vi vill erbjuda kunskapsföretag i framtidens Sverige.

För att nyttja vårt än så länge goda läge fullt ut behöver den regering som vinner valet höja ambitionsnivån.

Mycket finns att uträtta oavsett politisk färg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047