23948sdkhjf

Stamceller ersätter djurförsök

I morgon röstar EU om ett direktiv om att begränsa djurförsök, ett förslag som upprört kristna grupper då det kan tvinga på medlemsländerna stamcellsforskning.
Tolv miljoner djur används varje år i djurförsök i Europa. För att minska denna siffra har EU-parlamentet och EU:s regeringar lämnat in ett förslag till ett nytt EU-direktiv som parlamentet röstar om imorgon.



Ett av målen
i förslaget är att forskning som inte anses vara livsnödvändig för medicinsk forskning ska använda alternativa metoder framför djurförsök.

Till alternativa metoder räknas bland annat tester på stamceller från mänskliga embryon. Comece, kommissionen för de europeiska biskopskonferanserna, samlar 34 katolska grupper i Europa och har blivit upprörda över EU-förslaget. De menar att djurskydd inte ska gå ut över mänskligt liv och att ett direktiv skulle tvinga på länderna stamcellsforskning på celler från embryon.

Förslaget innebär också att varje djurförsök ska bedömas vara nödvändigt av en myndighet i varje EU-land och att forskarna ska försöka minska djurens smärta till varje pris.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065