23948sdkhjf

Hallå där Ingrid Peterson...

...Astrazenecas direktör för EU-affärer, vilka åtgärder är viktigast att kommande regering genomför för att Sverige ska vara framgångsrikt inom life science?
För att Sverige ska vara framgångsrikt inom life science: Vilka åtgärder är viktigast för den kommande regeringen att genomföra?

- Regeringen måste ta ett helhetsgrepp och arbeta med hela värdekedjan från tidig forskning till en snabb introduktion av nya innovativa läkemedel i vården. Frågor som har hög prioritet för tillfället är möjligheten att säkra nödvändig kompetens inom forskningen, att stärka den kliniska forskningen och att vidareutveckla den värdebaserade prissättningen. Utredningarna är gjorda – det är handling som behövs.



Vad anser du om den nuvarande regeringens arbete för att stödja svensk life science?


- Vi ser positivt på den ökade satsningen på forskning liksom det arbete som pågår för att ta fram en läkemedelsstrategi. Detta gäller också det arbete som bedrivits i Teknikdelegationen för att långsiktigt säkra kompetens inom naturvetenskap och teknik. Vad gäller den kliniska forskningen är vi besvikna på att regeringen inte gått från ord till handling och genomfört de förslag som finns på bordet. Vi är mycket oroade över de förslag som nu bereds om att skärpa kraven vad gäller försöksdjur då de, om de genomförs, skulle få en betydande negativ påverkan på Sveriges konkurrenskraft.



Forskningsfrågor avgör sällan val. På vilket sätt skulle frågor om forskning och innovation kunna komma högre upp på den politiska agendan?


- Forskning kan inte ses isolerat utan som en del av vårt gemensamma framtidsprojekt för att skapa tillväxt, välfärd och en god miljö. Liksom med andra långsiktiga frågor, exempelvis pensioner, vore det önskvärt med blocköverskridande överenskommelser om långsiktig inriktning och satsningar som ligger fast även om den politiska majoriteten förändras.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094