23948sdkhjf

M vill satsa på inkubatorer

- Vi vill satsa på inkubatorer - en miljö med gynnsamma förutsättningar för nystartade, forsknings- och innovationsbaserade tillväxtföretag.
Hur ska vi göra för att Sverige ska behålla sin position i världen inom life science?

- Forskningssatsningar är bland det viktigaste Sverige kan göra för att främja innovationer och stärka konkurrenskraften. Moderaternas mål är att Sverige ska vara en ledande forskningsnation. Forskning ska kunna bedrivas med hög vetenskaplig kvalitet. För att nå dit behövs det resurser till forskning och att såväl lärosätena som den enskilda forskarens frihet och oberoende värnas. Vi vill nu ta ytterligare steg genom ett utökat samarbete mellan närings- och forskningspolitiken.



Vilka typer av subventioner och stimulanser kan ni tänka er för att attrahera företag och kompetens till den svenska life science – sektorn?


- Morgondagens växande företag eller produkter börjar ofta i forskning och utveckling. Tillgång till välutbildad personal är avgörande för life science-sektorn i Sverige, men också för svensk sjukvård. Hälso- och sjukvården är en central del av vårt välfärdssamhälle. Vi vill därför följa att branschen klarar kompetensförsörjning och att det finns fler verksamma läkare under nästa mandatperiod. Det finns goda skäl att se över se över expertskatten i syfte att förenkla den. En möjlig väg är att efter mönster av till exempel det danska systemet skapa ett smidigare system med större förutsebarhet.

Svensk forskning har fått mer pengar än någonsin tidigare under senaste mandatperioden. Vill ni fortsätta denna satsning – och i så fall med hur mycket pengar?

- Regeringen har sett till att det statliga stödet på forskning och innovation successivt har ökat från och med 2009 för att 2012 nå en permanent förstärkning om fem miljarder kronor. Regeringens politik är framtidsinriktad. Forskningssatsningen är en del i en större helhet som långsiktigt stärker Sverige som framgångsrik industri- och tjänstenation, men också som välfärdssamhälle. Vi har ambition om att fortsätta på den vägen.

På vilket sätt vill ni stödja just life science-branschen? Vill ni tex sätta upp branschprogram?

- Vårt mål är att Sverige ska ha ett internationellt konkurrenskraftigt företagsklimat. Vi vill därför tillsätta en bred utredning, med uppdrag att utforma en mer rättvis och effektiv företagsbeskattning, för att gynna investeringar och sysselsättning samt förbättra tillgången till riskvilligt kapital. Vi vill också satsa på inkubatorer - en miljö med gynnsamma förutsättningar för nystartade, forsknings- och innovationsbaserade tillväxtföretag. I inkubatorerna får företagen hjälp med såddfinansiering, affärsutveckling med mera. Detta för investeringar i nya produkter, tjänster eller processer med en kommersiell potential.

Hur vill ni prioritera inom svenska forskningssatsningar – stimulera allmän grundforskning eller satsa på strategisk forskning?

- Båda är viktiga för att stärka Sveriges konkurrenskraft i världen. Stiftelsen för strategisk forskning har exempelvis tillfört en ny dimension i svensk forskningsfinansiering genom att skapa en länk mellan grundforskning och tillämpad forskning. Grundforskning, tillämpad forskning och strategisk forskning har alla sina roller att spela i ett akademiskt landskap präglat av mångfald.



Vad vill ni göra för att förbättra situationen för kliniska prövningar i Sverige?


- Regeringen har tillsatt en delegation för klinisk forskning, som ska fungera som forum mellan forskningen, sjukvården och privata bolag. Det är viktigt att det sker ett ökat närmande mellan det offentliga och privata inom forskningen.

Vad tänker ni göra för att hjälpa företag inom life science att ta steget från forskning till att lansera en produkt?

- De statliga satsningarna på forskning behöver i ökad utsträckning komma samhället och näringslivet till del. Regeringen presenterar i forsknings- och innovationspropositionen en satsning på att öka kommersialisering av forskningsresultat. Totalt tillförs 150 miljoner kronor per år för detta syfte. För att skapa ett bättre företagsklimat för främst små och medelstora företag ska insatser genomföras för företags kapitalförsörjning, samt information och rådgivning riktad till befintliga och blivande företagare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063