23948sdkhjf

Djurförsök får 56 milj trots ny EU-lag

Danska Novo Nordisk satsar 56 miljoner på att bygga upp ett djurförsökscenter trots att EU i onsdags röstade igenom en ny lag som begränsar djurförsök.
EU-parlamentet röstade i onsdags igenom ett förslag som begränsar användningen av djurförsök. Trots det satsar det danska diabetesföretaget Novo Nordisk 56 miljoner kronor på att bygga upp ett djurförsökcenter på universitetet i Köpenhamn.

- Vi har sedan flera år tillbaka arbetat med en djurrättsförening i Danmark och anammat ett mantra med tre R; Reduce, Refine och Replace - vad det gäller djurförsök. Så den nya lagen är inget nytt för oss och den kommer inte att påverka det nya forskningscentrat, säger Novo Nordisk forskningschef Mads Krogsgaard Thomsen.



Avtalet, som gäller
fram till slutet av 2018, innebär att det upprättas en ny professur i klinisk farmakologi och toxikologi, samt att omkring 24 doktorander kommer att utbildas inom in vivo-experiment som utförs på levande organismer som djur eller människor.



Novo Nordisk är
ett internationell läkemedelföretag och utvecklar diabetesläkemedel och produkter för blödningsbehandling, tillväxthormonbehandling och klimakteriebesvär.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078