23948sdkhjf

C: attrahera klinprövningar

- Sverige måste bli mer intressant för den forskande läkemedelsindustrin att förlägga klinisk forskning och kliniska studier till. Vi vill stärka infrastrukturen i form av kvalitetsregister och biobanker.
Hur ska vi göra för att Sverige ska behålla sin position i världen inom life science?

- Bygga vidare på den stora satsning på grundforskning som gjorts under innevarande mandatperiod. Öka möjligheten att erbjuda fler forskarutbildning. Underlätta för klinisk forskning. Avskaffa värnskatten för att göra Sverige attraktivt för forskare. Förbättra företagsklimatet i Sverige. Arbeta vidare med en tydlig strategi för life science-sektorn.

Vilka typer av subventioner och stimulanser kan ni tänka er för att attrahera företag och kompetens till den svenska life science–sektorn?

- Vi vill inte köpa hit företag. Det är en kortsiktig politik. Viktigt att utbilda forskare. Stora resurser till grundforskning, goda villkor för läkemedelsforskning.

Svensk forskning har fått mer pengar än någonsin tidigare under senaste mandatperioden. Vill ni fortsätta denna satsning – och i så fall med hur mycket pengar?

- Vi har ökat medlen mycket kraftigt. Vi vill fortsätta stärka den svenska forskningen. Företagen kommer hit om det finns goda forskare.

På vilket sätt vill ni stödja just life science-branschen? Vill ni till exempel sätta upp branschprogram?

- Arbeta vidare med en tydlig strategi för life science-sektorn.

Hur vill ni prioritera inom svenska forskningssatsningar – stimulera allmän grundforskning eller satsa på strategisk forskning?

- Både och. Vi har gjort en höjning av anslagen till grundforskning, men också enskilda satsningar på strategiska områden.

Vad vill ni göra för att förbättra situationen för kliniska prövningar i Sverige?

- Sverige måste bli mer intressant för den forskande läkemedelsindustrin att förlägga klinisk forskning och kliniska studier till. Vi vill stärka infrastrukturen i form av kvalitetsregister och biobanker. Vidareutveckling av journalsystemen med ett uttalat mål att underlätta klinisk forskning och kliniska studier.



Vad tänker ni göra för att hjälpa företag inom life science att ta steget från forskning till att lansera en produkt?


- Stärka incitamenten för sjukvårdspersonal att delta i klinisk forskning och kliniska läkemedelsprövningar. Utvärdera modellen för prissättning av nya läkemedel så att den ej motverkar introduktion av nya läkemedel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078