23948sdkhjf

Hallå där Peter Bramberg...

... som ansvarar för life science på Invest Sweden, vad är viktigast att den kommande regeringen genomför för life science-sektorn?
För att Sverige ska vara framgångsrikt inom life science: Vilka tre åtgärder är de viktigaste för den kommande regeringen att genomföra?

- Ta fram en affärsplan Life Science Sverige, där man bildar en task force bestående av social-, näring- och forsknings – och utbildningsdepartementen som gemensamt i samråd med industri, akademi och klinik får till uppgift att ta fram denna plan på kort- och lång sikt. Likt UK´s Office for Life science. I planen välja ut de områden/kluster där Sverige antingen är bäst i världen eller har förmåga att bli det och säkerställ att det avsätts adekvata resurser för att dom skall nå sina mål. Nu satsar man på allt vilket är suboptimalt. Säkerställ genom lämpliga incitament att miljön i Sverige för forskning och utveckling och affärer är konkurrenskraftig jämfört med övriga världen. Sluta prata/utreda – visa handlingskraft!

Vad anser du om den nuvarande regeringens arbete för att stödja svensk life science?

- Dom inser inte allvaret i vår situation, tar inga helhetsgrepp, styr helt enkelt inte upp verksamheten. Jag tror man av princip inte vill ha några branschspecifika satsningar, och då Sverige nästan är det enda land som inte har det tappar vi vår konkurrensförmåga och på sikt denna för Sverige så viktiga industri.

Forskningsfrågor avgör sällan val. På vilket sätt skulle frågor om forskning och innovation kunna komma högre upp på den politiska agendan?

- Man kanske skall koppla diskussionen till jobben, det vill säga, inom vilka sektorer kommer det i Sverige om 5-10 år finnas jobb? Resten blir då en konsekvens vad vi då måste göra för att säkerställa att så blir fallet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063