23948sdkhjf

Ny metod spårar biverkningar

En ny metod för att se om herpespatienter lider av infektionssymtom eller biverkningar av behandlingen har presenterats vid Karolinska Institutet. Diagnosen avgör om behandlingen ska avbrytas eller om dosen ska ökas.
I en doktorsavhandling från Karolinska Institutet har en ny metod tagits fram för att mäta om symtom hos patienter som behandlats med herpesläkemedlen Aciklovir och Valacyklovir kommer från preparaten eller om det beror på herpesinfektionen. Metoden ställer en diagnos som är avgörande för om behandlingen ska avbrytas eller om dosen ska ökas.

- Det är svårt att särskilja vad som orsakat symtomen hos en patient, eftersom symtomen på infektionen och biverkningarna ser likadana ut. Men vi har sett att det finns höga halter av metaboliter av preparaten i blodet hos patienter som drabbats av biverkningar och på så vis kan vi snabbare se hur vi ska göra med behandlingen, säger Anders Helldén, läkare och specialist i nefrologi och klinisk

farmakologi vid Karolinska Universitetssjukhuset och författare till avhandlingen.

Herpespreparaten orsakar lindriga biverkningar som huvudvärk och illamående och mer allvarliga biverkningar som nedsatt njurfunktion, förvirring, hallucinationer, påverkan på medvetandet samt medvetslöshet. Två sällsynta fall av Cotards syndrom har dessutom rapporterats, då patienten drabbas av akut vanföreställning av att vara död.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125