23948sdkhjf

Därför släpper inte kokainsuget

Forskare har hittat en mekanism bakom missbrukares sug efter kokain, ett fynd som kan leda till bättre behandlingar och minskad risk för återfall.
En internationell forskargrupp vid bland annat Linköpings universitet visar att signalsubstansen glutamats receptor spelar en viktig roll för återfall till drogmissbruk. Forskarna studerade vad som händer i möss som exponerats för kokain och saknar receptorn.

- Våra resultat visar att de möss som saknade receptorn hade en minskad tendens för återfall. Detta beror på att deras reaktion på belöningen inte etsats in i deras minnen på samma sätt som hos vanliga möss. Receptorn verkar vara en förutsättning för att saker eller miljöer som tidigare kopplats till drogintag, eller något annat belönande, ska skapa ett sug, säger David Engblom, docent i neurobiologi vid Linköpings universitet och en av forskarna bakom studien.



Droger är beroendeframkallande
just för att de påverkar hjärnans belöningssystem och suget sätts ofta igång när stimulans från omgivningen kan förknippas med drogen.

David Engblom hoppas att resultaten kan leda till bättre behandlingar av personer som försöker bli av med sitt drogmissbruk. Studien publicerades i Neuroscience septembernummer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063