23948sdkhjf

Näsvaccin bättre än injektion

Eurocine Vaccines rapporterar positiva resultat från den kliniska fas I/II-studien av sitt influensavaccin. Vaccinet, som ges i form av näsdroppar, är både säkert och effektivt enligt studien.
Studien av Eurcines nasala influensavaccin gjordes på 154 försökspersoner och syftade till att undersöka säkerhet och effekt av olika doser av vaccinet och adjuvans. Resultatet visar att näsdropparna gav upphov till fler antikroppar i både blod och näsans slemhinna mot influensaviruset jämfört med injicerat vaccin. Antikroppar i nässlemhinnan är en del av kroppens första försvarslinje och därmed en viktig faktor för att skydda mot infektion.

De biverkningar som uppstod var milda och bestod av irritation i näsa och svalg som snabbt försvann. Studieresultaten tyder också på att vaccinet ger korsimmunitet mellan två olika influensastammar vilket innebär att det kan skydda mot flera olika virusstammar. Bolaget planerar att genomföra studier på större patientgrupper tillsammans med en framtida partner.

- Jag är mycket nöjd med att vi har visat både god säkerhet och positiva immunologiska resultat i studien. Vi har fått mycket ny kunskap om vårt nasala influensavaccin och hur det fungerar i människa. Nu kommer vi att använda resultaten i diskussionerna med potentiella licenstagare, säger Eurocine Vaccines VD Hans Arwidsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063