23948sdkhjf

Bioarctic startar Alzheimerstudie

Bioartctic Neuroscience och Eisai har startat en klinisk prövning i USA på Alzheimerspreparatet BAN2401, en antikropp som utvecklats tillsammans med Uppsala-forskare.
Svenska Bioarctic Neuroscience och det japanska läkemedelsföretaget Eisai har startat en den första kliniska studien med BAN2401 på patienter med Alzheimers sjukdom i USA. BAN2401 är en antikropp som angriper de skadliga proteiner som tros ligga bakom den nedbrytning av hjärnceller som leder till Alzheimers sjukdom.

BAN2401 utvecklades i ett samarbete mellan företagen och forskare på Uppsala universitet.



Tidigare forskning tyder
på att ett lösligt mellanstadium, Aβ protofibriller, av amyloid-β peptiden, Aβ, är det som startar och driver den nedbrytande processen vid Alzheimers sjukdom. BAN2401 är den första monoklonala antikroppen som selektivt binder och effektivt eliminerar amyloid-β protofibriller, som är det toxiska ämnet som tros orsaka Alzheimers sjukdom. Syftet med studien är att fastställa en säker dos av antikroppen samt att studera dess effekter på biomarkörer vid Alzheimers sjukdom. Drygt 80 Alzheimerpatienter med mild till medelsvår Alzheimer kommer att ingå i studien.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064