23948sdkhjf

En väg ut ur krisen

ScanLab är normalt ett tecken på status för investeringsfrämjande åtgärder i labbindustrin.
Den globala finansiella krisen är på tillbakagång på många marknader, även om den har satt sina spår på en majoritet av företagen. Krisen kändes i labbbranschen men inte i den omfattning vi sett i andra branscher. Labbindustrin, som levererar laboratorieutrustning för konsumtion, kemikalier, reagens och instrument, såsom grundläggande beredning av prover, och sofistikerad analysutrustning, upplever en unik ekonomisk situation. Det är starkt kontrollerat av den danska läkemedels- och bioteknikindustrin.

Under hela den finansiella krisen har den danska läkemedelsindustrin fungerat väl, vilket resulterar i ett rekordresultat. Detta har dock inte lett till ökade investeringar i labbområdet, vilket kan bero på att läkemedelsindustrin står inför osäkra tider, och försiktighet föredras framför nya investeringar. Vidare har krisen lett till en betydande brist på riskkapitalinvesteringar i bioteknikföretag, vilket har tvingat de allra flesta bioteknikföretag att skära ner kraftigt på investeringar och kostnader.

Däremot har det statliga stödpaketet stimulerat till investeringar i labbutrustning vid danska universitet och sjukhus, där Köpenhamns universitet särskilt gynnats av stora summor, inte bara från staten utan också från Novo Nordisk.

Investeringarna i den danska labbmarknaden har minskat under de senaste två åren och har satt sin prägel på labbindustrin. Branschen kännetecknas av att det finns ett mycket stort antal leverantörsföretag till en relativt stagnerande marknad. Detta orsakar bottenresultat som i allmänhet är lågt.

Inom laboratorie och diagnostik uppskattar branschorganisationen Dadif att den genomsnittliga vinstmarginalen är två till tre procent. När industrin blir drabbas av en ekonomisk kris, är konsekvenserna allvarliga. Många företag har visat negativa resultat under de senaste två åren, några av dem genom utmattande fonder och/eller på negativt eget kapital. Det har också förekommit en del konkurser inom branschen.

Men som i de flesta andra branscher har stormen avtagit i labbranschen. Återhämtandet går dock sakta och varje köp är en stor kamp.

Den kommande Scanlab-mässan blir särskilt intressant, eftersom Scanlab normalt är ett tecken på status för investeringsfrämjande åtgärder i labbindustrin för de kommande sex till tolv månaderna. Vi på Dadif hoppas givetvis att kurvorna visar en tydlig ökning under mässan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079