23948sdkhjf

Högre fart på innovations-efterfrågan!

Utveckling av nya antibiotika är ett område där jag hoppas att upphandling kan användas. Här saknas ju incitament i dagsläget...
Innovation är inte bara en källa för tillväxt utan också ett viktigt politiskt instrument för att möta stora samhällsutmaningar som klimatförändringar och hälsa. Prognoser visar att antalet personer över 65 år i Sverige kommer att växa från cirka 1.6 miljoner till 2.5 miljoner de närmaste 30 åren. Vi behöver helt enkelt nya innovativa lösningar för att kunna ta hand om vår åldrande befolkning.

En politisk möjlighet är att använda en del av den gigantiska upphandlingsbudgeten i offentligt verksamhet, cirka 20 procent av BNP eller kring 600 miljarder kronor per år, till att driva efterfrågan på nya innovationer. Näringsministerns utredare Hans Jeppson föreslog nyligen rejäla satsningar på innovationsupphandling. Här möts verkligen behov och möjligheter. Effektivisering och förnyelse av offentlig verksamhet är avgörande för utvecklingen och användningen av innovationer.



Initiativ för att
öka efterfrågan av innovationer är också heta på EU-nivå. Storbritannien och Nederländerna har infört statliga satsningar på innovationsupphandling. Offentlig sektor ska hitta nya lösningar på problem och privata företag, som vanligtvis inte säljer till offentlig verksamhet, ska uppmuntras att komma med innovationer. Av de företag som fått innovationskontrakt är 75 procent små- och medelstora. Ett lyckat exempel är att MRSA-bakteriens spridning minskat på grund av ett nytt innovativt sätt att desinficera vårdpersonalens händer.

Sverige har en stark tradition av att använda samhälleliga behov och problem som drivkraft för innovationsutveckling genom upphandlingar. Och det händer en hel del just nu i svenska regioner. Vinnova finansierar till exempel innovationsslussar inom hälso- och sjukvården. Flera landsting satsar delar av sin upphandlingsbudget på nya lösningar via dessa slussar. Jämtlands län landstings bedriver en intressant innovationsdrivande upphandling av utveckling av giftfria blodpåsar. Region Skåne har ambitionen att bli den mest innovativa regionen i EU 2020. De vill genom innovationsupphandling både stimulera näringslivet till att satsa på nya lösningar och samtidigt erbjuda sjukvård som ger bättre service till medborgarna.

Utveckling av nya antibiotika är ett område där jag hoppas att upphandling kan användas. Här saknas ju incitament i dagsläget för företag att komma på nya smarta lösningar.

Både företag och offentlig sektor kan alltså nu vara med och driva fram nya, framgångsrika affärsområden. Möjligheterna är stora och förväntningarna höga.

Oavsett vem som är näringsminister efter 19 september.

Jenni Nordborg. Enhetschef för bioentreprenörskap på Vinnova

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078