23948sdkhjf

Anställningsstopp på VR

Under hösten är det sista gången som Vetenskapsrådet kan stötta nästa generation forskare genom erbjuda dem forskaranställning.
Efter årsskiftet får Vetenskapsrådet inte längre anställa några forskare, enligt regeringens nya bestämmelser.

Cirka 150 forskarassistenter och runt 60 rådsforskare inom naturvetenskap och teknikvetenskap är idag antällda genom Vetenskapsrådet. Vid lärosätena är ungefär en fjärdedel av forskarassistenterna finansierade av Vetenskapsrådet.

Regeringen vill med detta komma bort från detaljstyrningen i högskolorna och vill att lärosätena själva tar sitt ansvar som arbetsgivare. En farhåga med detta är att lärosätena inte anställer den forskarassisten som är mest kompetent utan istället väljer den som redan finns på lärosätet, enligt professorer som tyckt till i Vetenskapsrådets tidning Tentakel.

Statistik visar att majoriteten av de som får projektbidrag från Vetenskapsrådet i genomsnitt har forskat i 15 år efter disputationen. Vetenskapsrådet har därför försökt att stötta de yngre förmågorna genom att anställa dem som postdoktorer, forskarassistenter och rådsforskare. Nu ser Vetenskapsrådet efter andra sätt att stödja nästa generations forskare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064