23948sdkhjf

"Jag är oskyldig"

Suchitra Holgersson, forskaren som anklagats för forskningsfusk svarar på anklagelserna och vill nu anmäla utredningsgruppen till justitiekanslern.
Suchitra Holgersson har anklagats för att ha fuskat med forskningsresultat då hon var verksam vid Karolinska Institutet under perioden 2007-2008. Idag är hon anställd som professor vid Göteborgs universitet och riskerar att bli uppsagd från sin nya tjänst på grund av anklagelserna. Själv hävdar hon att hon är oskyldig och lämnade igår in ett 24 sidor långt brev till rektorerna där hon svarar på anklagelserna.



Enligt Suchitra Holgersson
började det hela då en konflikt blossade upp mellan henne och en tidigare chef.

- Jag var anställd som forskare och hade blivit alltmer självständig och hade börjat dra in egna pengar genom att söka anslag. Min dåvarande chef ville då stå med på de pek jag gjorde för att synas i fler vetenskapliga arbeten och så fort jag ifrågasatte något blev jag hotad med uppsägning, säger hon.

Holgersson vände sig då till en högre chef med problemen, vilket resulterade i att diskussionen bollades tillbaka till den första chefen och stämningen blev värre.

Holgersson började då söka arbete utanför KI:s murar och fick till slut ett erbjudande om en professur på Sahlgrenska akademin via Göteborgs universitet. Sahlgrenska akademin hade precis satt som mål att bygga upp ett nationellt transplantationscenter som skulle vara ledande i Sverige, något som inte uppskattades bland kollegorna på KI, enligt Holgersson.

- Så fort jag berättat att jag skulle börja arbeta på Sahlgrenska akademin så slutade de prata med mig. Jag blev utesluten från möten och de tog till och med bort mitt namn från en ansökan till Vetenskapsrådet om anslag där jag stod som huvudsökanden, säger Holgersson.



Strax innan hon
avslutade sin anställning gick hon igenom sina studenters forskning för att kunna avsluta det arbete hon hade kvar som handledare. Då upptäckte hon att en student hade skrivit med resultat från experiment som denne inte genomfört. Hon upplyste studenten, handledaren som skulle ta över studenten och institutionschefen om detta. Handledaren, som visade sig vara chefen hon tidigare haft en konflikt med, slog bort detta, hävdar Holgersson.

- Studenten, som var i Sverige för att göra sin post doc, blev rädd för att han skulle bli tvungen att lämna Sverige där han nu hade både fru och barn, och ville inte erkänna, säger Holgersson.

Handledaren och studenten vände sig nu mot Holgersson och anklagade henne för att ha fabricerat resultaten. Enligt Holgersson anklagade också studentens fru, som också var forskare på institutionen, Holgersson för att ha manipulerat även hennes forskningsresultat. En intern utredning sattes igång med professor Jan Carlstedt-Duke och professor Anders Gustafsson vid tyglarna.

- Jag frågade om jag skulle ta med mig något, och de sa nej. På plats frågade de mig om detaljer från forskningen som jag omöjligen kunde minnas då experimenten genomförts flera år innan, säger hon.

I samband med att Suchitra Holgersson skulle lämna KI fick hon klart för sig att allt forskningsrelaterat material skulle stanna på lärosätet. Vanligtvis får forskare ta med sig 60 procent av det material som de själva sökt anslag för men nu skulle allt lämnas kvar.

Labböckerna, anteckningar, loggböcker, pipetter och andra materiell skulle lämnas kvar enligt den polisanmälan som institutionen satt igång.

Julen 2008 anmälde rektorerna vid KI och Göteborgs universitet Suchitra Holgersson till Vetenskapsrådet för forskningsfusk efter påtryckningar från studenterna och den nya handledaren. En utredningsgrupp sattes ihop, vars sammanstättning och arbetsmetod Holgersson kritiserar starkt. Hon vill nu anmäla gruppen till justitiekanslern.

- När det hela började fick jag höra att jag skulle bli hörd flera gånger under utredningens gång. Jag har träffat utredningsgruppen vid ett tillfälle medan de som anklagat mig träffat dem sex gånger, säger hon.

Den 24 november 2009 kallades Holgersson till ett möte med Vetenskapsrådets utredningsgrupp. De kritiserade Holgersson för att hon inte tagit med sig data från experimenten och att hon inte heller kompletterade med dem vid senare tillfälle.

- När jag berättade att jag inte fick ut mina labböcker, anteckningar och loggböcker svarade de bara att det inte var deras sak.

- Jag har arbetat med forskning i hela mitt liv för att hela mitt hjärta har velat det. Men nu vet jag inte längre.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062