23948sdkhjf

Nobelpris i kemi för kolbygge

Årets Nobelpris i kemi tilldelas Richard F. Heck, Ei-ichi Negishi och Akira Suzuki för utvecklandet av ett kemiskt verktyg som hjälpt kemister att tillverka förfinade kemikalier som kan användas bland annat läkemedel.
Nobelpriset i kemi går till amerikanen Richard F. Heck och japanerna Ei-ichi Negishi och Akira Suzuki. De prisades för sitt arbete med att utveckla palladiumkatalyserade korskopplingar i organisk syntes, så att kemister världen över kunnat tillverka kolbaserade molekyler lika komplicerade som naturens egna.

Kol är av naturen stabilt och reagerar därför inte gärna med andra kolatomer. Forskarna hittade då ett sätt att göra kolatomen reaktiv, utan att få en massa biprodukter på kuppen, och kunde sedan bygga större molekyler. I de så kallade Heck-reaktionen, Negishi-reaktionen och Suzuki-reaktionen korsas kolatomerna på en atom av grundämnet palladium och en kemisk reaktion sätts igång.

Den palladiumkatalyserade korskopplingen används i världsomspännande forskning, bland annat vid högre produktioner av till exempel läkemedel.

Nobelpristagarna är knutna till olika lärosäten,Richard F. Heck till University of Delaware i USA, Ei-ichi Negishi till Purdue University, USA, och Akira Suzuki till Hokkaido University, Japan.

Richard F. Heck, Ei-ichi Negishi och Akira Suzuki
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079