23948sdkhjf

Koden som ska stoppa falska preparat

Industrin tar nu i med hårdhandskarna för att hindra att falska läkemedel når den seriösa marknaden genom att märka förpackningarna med en säkrare kod.
Den europeiska paraplyorganisationen för läkemedelsindustrin Efpia, har beslutat att börja märka läkemedelsförpackningar med en säkrare kod för att hindra att falska läkemedel sprids på marknaden.

Falska läkemedel har tidigare figurerat på oseriösa webbsajter men har på senare tid börjat ta sig in på vanliga apotek.

- Förpackningarna kommer att märkas med så kallade 2D-koder, som kommer att ersätta den vanliga EAN-koden. Den är av samma princip som EAN-koden men innehåller mycket mer information, säger Anita Finne Grahnén, direktör på Läkemedelsindustriföreningen.

Förpackningarna kommer också att märkas med ett unikt randomiserat serienummer och en säkerhetsförslutning. På så sätt ska koden bli avsevärt svårare att kopiera än i dag.

Anita Finne Grahnén

- Det återstår mycket arbete, bland annat att utveckla databaser som ska hantera detta, säger Anita Finne Grahnén.

Industrin är först ut att ta ett steg mot att hindra att falska läkemedel sprids. Sedan december 2008 har frågan legat hos EU-kommissionen som ännu inte tagit något beslut i frågan.

– Vi kan inte vänta på att en ny EU-lagstiftning skall införas i alla länder. Vi måste börja nu för att hitta en EU-modell som fungerar i alla länder. Vi vill inte se olika lösningar i olika länder eftersom dessa kan skapa kryphål för oseriösa företag, säger Richard Bergström vd på branschföreningen för läkemedelsföretag, LIF.

Richard Bergström

– Sverige var tidigt ute med ett pilotprojekt under 2009 tillsammans med Apoteket AB för att spåra läkemedelsförpackningar och säkerställa att den förpackning som lämnas till kunden på apoteket är den rätta. Nu har vi ambitionen att igen vara först och att vara en förebild för hela Europa. LIF kommer att bjuda in alla aktörer för att hitta en svensk teknisk lösning som hänger ihop med en framtida EU-modell, avslutar Richard Bergström.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063