23948sdkhjf

Genväg i blod-hjärnbarriären

Idag presenterar svenska forskare en teknik som kan få läkemedel att passera genom blod-hjärnbarriären, resultaten publiceras i tidsskriften Nature.
Svenska forskare har hittat ett sätt för substanser att ta sig igenom blodkärlen i blod-hjärnbarriären som annars har en väldigt begränsad genomsläpplighet. Upptäckten öppnar dörrar för utveckling av nya mediciner mot Alzheimers sjukdom, Parkinson och andra neurodegenerativa sjukdomar.

Nyckeln är pericyterna, små muskelceller som sitter utanpå blodkärlen.

– Våra nya resultat visar att blod-hjärnbarriären regleras av pericyter och kan öppnas på ett sätt som tillåter passage av molekyler av olika storlek samtidigt som hjärnans basala funktioner vidmakthålls, säger Christer Betsholtz, professor i vaskulär biologi vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik, som lett studien.

Normalt upprätthåller pericyterna barriärfunktionen i hjärnans blodkärl, men då pericyterna saknas öppnas en speciell transportväg, trancytos, som kan släppa igenom olika stora molekyler.

– Ny kunskap om hur blod-hjärnbarriären regleras skulle alltså kunna användas på två sätt. Dels för att skydda hjärnan vid olika tillstånd som leder till att blod-hjärnbarriären öppnas och nervskadliga ämnen läcker ut, till exempel stroke och inflammation. Och dels för att tillfälligt öppna barriären för transport av läkemedel mot neurodegenerativa sjukdomar och andra sjukdomar i hjärnan, säger Christer Betsholtz.

– Ett intressant fynd är också att cancerläkemedlet imatinib, som hämmar vissa signalproteiner för celltillväxt, har en liknande effekt som närvaron av pericyter, det vill säga de stänger transportvägen över kärlväggen, säger Christer Betsholtz.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079