23948sdkhjf

AFA delar ut 18 miljoner till forskning

AFA Försäkring ger nära 18 miljoner till forskning om bland annat fetma, hjärtsjukdom, MS och livmodercancer.
18 miljoner kronor till forskning om folksjukdomar och arbetsmiljö beviljas av AFA Försäkring. Inom medicin ges anslagen till forskning kring multipel skleros, MS, livmodercancer, fetma och hjärtsjukdom.

Professor Tomas Olsson vid Karolinska Institutet får 3 miljoner kronor för att studera riskgener och faktorer i omgivning och livsstil som orsakar multipel skleros, MS. Forskarna anser att MS i stor utsträckning borde kunna förhindras eftersom sjukdomen orsakas av en inflammation som i princip kan kontrolleras.

2 824 000 kronor ges till Miriam Mints vid Karolinska Institutet som ska leda en studie som ska leta efter vilka gener som orsakar livmodercancer och påverkar tillväxt och spridning av tumören. I studien hoppas forskarna att hitta en markör för diagnostik och screening av livmodercancer.

Martin Neovius vid Karolinska Institutet får 971 000 kronor för att se om fetmakirurgi är en kostnadseffektiv behandling.

Annika Rosengren vid Göteborgsuniversitet får 3 288 000 kronor för att studera sambandet mellan stress, psykosociala faktorer och fetma och hjärtsjukdomar. Studien blir en del av en internationell satsning, PURE-studien, där 150 000 individer ingår, bland annat 4000 svenskar som kommer att följas under en sexårsperiod.

Resten av pengarna går till forskning kring nya metoder för samarbete och arbetsmiljöarbete inom vården, insatser mot målkonflikter inom hemtjänsten och stöd till sjukvårdspersonal som är inblandade i patientskador.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063