23948sdkhjf

Björklund ser över rektorsvalet

KI-professorerna som nyligen anmälde KI:s rektorsval till JO kommer nu att få se förändring. Utbildningsministern lovar att ta fram ett nytt valsystem.
Utbildningsminister Jan Björklund ska se över systemet för hur valet av rektor går till på landets lärosäten. Anledningen är att det nuvarande systemet för hur rektorer väljs har kritiserats på många håll, bland annat av professorer på Karolinska Institutet som anser att omvalet av Harriet Wallberg-Henriksson inte gick rätt till 2008.

Men enligt Jan Björklunds pressekreterare Eva-Maria Bylund är det inte enbart på grund av KI-professorernas kritik som utredningen görs.

- Man måste alltid vara öppen för att se över system som inte fungerar. Vi har fått in synpunkter från flera håll om att det nuvarande systemet inte är lyckat och därför kommer vi nu att se efter ett nytt, säger hon.

Systemet där rektor i princip väljer styrelse och styrelsen i sin tur väljer rektor är nytt sedan 2007. Och till det är Jan Björklund självkritisk, enligt Dagens Nyheter.

- Det var inte tillräckligt genomtänkt. Det var rätt att gå ifrån det äldre systemet där tillsättningarna hade blivit politiserade, men vi var för ivriga att få till ett nytt system, säger han till DN.

Hur det nya systemet kan komma att se ut är ännu oklart.

- Vi kommer inte att gå tillbaka till det gamla systemet där regeringen utsåg styrelsen i alla fall, det är säkert, säger Eva-Marie Byberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078