23948sdkhjf

Botox ska användas mot huvudvärk

Nervgiftet Botox kan användas till mer än rynkeliminering. Nu har FDA godkänt preparatet för behandling av migrän och övrig huvudvärk.
Det amerikanska läkemedelsföretaget Allergan har fått tillstånd av det amerikanska läkemedelsverket, FDA, att sälja sitt nervgift Botox för användning vid behandling av patienter med kronisk migrän. Detta kommer nästan att leda till en fördubbling av företagets intäkter.

Beslutet bygger på två studier. Dessa visade att de patienter som fick botoxbehandling led av migrän ungefär 7,8 till 9,2 dagar färre i månaden, i motsats till placebogruppen som uppvisade symptom mellan 6,4 till 6,9 dagar färre. Behandlingen av migrän går till så att patienten får ett flertal injektioner runt huvudet och nacken var 12:e vecka och ska endast ha effekt för dem som har migrän minst 15 dagar per månad.

Botox är en renad form av botulinumtoxin, och sägs vara ett av de starkaste naturliga toxinen i världen. I drygt 20 år har nervgiftet använts i utspädd form vid behandling av rynkor. Eftersom Botox blockerar kommunikation mellan nervceller kan det användas till behandling av smärta som exempelvis huvudvärk.

I Storbritannien har Botox använts vid behandling av migrän sedan juli i år. Allergan förväntar sig att behandlingen snart ska slå igenom i andra delar av Europa samt i Kanada.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078