23948sdkhjf

Även tufft internationellt för kontraktforskningsbolagen

Det är inte bara i Norden som det gick trögt för CRO-bolagen förra året, det var knapert över hela världen. Men branschen spås ändå fortsätta växa de närmaste åren.
Mellan 2001 och 2008 ökade CRO-branschen sin omsättning från sju till 20 miljarder dollar, och i en rapport från Business Insights beräknas den globala marknaden för CRO:er att fortsätta växa med 14 procent årligen, de närmaste två åren.

Men 2009 var ett dåligt år för CRO-branschen världen över. Läkemedelsbolagen lade mindre pengar på forskning och utveckling och många nya projekt lades på is i väntan på signaler om vart den globala ekonomin skulle ta vägen.

Nu verkar dock många prövningar rulla igång igen, och mycket tyder på att det handlade om en tillfällig svacka.

De senaste fem åren har antalet läkemedel i utveckling ökat med 15 procent globalt, enligt branschorganisationen Pharmaceutical Research and Manufacturers of America.

Störst investeringar i läkemedelsutveckling görs i USA på andra plats kommer EU och trea är Japan.

Idén om företag som bedriver kliniska prövningar åt läke-

medelsindustrin fick sitt genombrott i Storbritannien och USA i slutet av 1970-talet. I Sverige slog den igenom först ett decennium senare då Professional Medical Consultants, PMC, bildades. Bolaget köptes senare upp av Quintiles.

CRO-företagen erbjuder idag ett allt bredare spektrum av tjänster.

Det finns över tusen olika CRO-bolag i världen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064