23948sdkhjf

Dina gener gör dig till ett äpple

Arvsmassan bestämmer kroppsformen, vilken i sin tur påverkar hur personen mår.
Forskare från bland annat Köpenhamns universitet har funnit 13 genregioner som bestämmer hur kroppsformen ska se ut. De flesta genregioner påverkar kvinnor mer än män.

Runt 190 000 människor har undersökts i studien. Därmed är det den hittills största studie av DNA-variationer som utförts. I studien har de gener som påverkar förhållandet mellan fettfördelningen runt midja och höft undersökts. Forskarna fann då 13 nya genregioner som alla påverkar fettets fördelning i kroppen.



En äppelformad kroppsform
, med mycket fett runt midjan, ökar risken för typ 2-diabetes och hjärtsjukdomar. En päronformad kropp, där fettet är placerat på höfter och skinkor, har motsatt effekt. En människa med en päronformad kroppsform har lägre risk för typ 2-diabetes och högt blodtryck.

Parallellt med denna studie sökte forskarna efter gener som påverkar kroppens Body Mass Index, BMI, och fann då 18 nya genvariationer som ökar risken för fetma. Enligt forskarna bakom studien finns många genvariationer kvar att finna.



De genvarianter som
ledde till fetma verkade främst påverka hunger-, och mättnadskänslan. De som bestämde kroppsformen hade å andra sidan effekter på fettsyntes och insulinets effekt i kroppen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078