23948sdkhjf

Kronisk smärta kan lindras av opioid

Diamyd visar i en pågående fas I-studie att NP2 Enkefalin lindrar kronisk smärta mycket effektivt.
I en fas I-studie undersöker Diamyd Medical om opioiden och läkemedelskandidaten NP2 Enkefalin kan användas vid behandling av smärta. Hittills uppvisar studien mycket positiva resultat på de åtta patienter som deltar.

De patienter som deltar i studien lider av svår kronisk smärta på grund av elakartad cancer, trots att de får en maximal dos av smärtmedicinering. Den kliniska prövningen är upplagd som en dos-eskaleringsstudie. Tre olika doser har prövats och de patienter som erhållit de två högsta doserna uppvisar en tydlig och långvarig smärtlindring efter en fyraveckorsperiod, då de fått en behandling.

Behandlingen utfördes med hjälp av företagets Nerve Targeting Drug Delivery System, NTDDS-plattform, där läkemedlet levererades direkt till de smärtsignalerande nervcellerna.

- Vi kommer att fortsätta att utveckla NP2 Enkefalin och även utforska ytterligare användningsområden för NTDDS-plattformen inom smärta, säger Elisabeth Lindner, vd och koncernchef för Diamyd Medical.

Företaget fokuserar annars främst på forskning inom autoimmun diabetes.

Studien kommer att pågå i ytterliggare tre månader och hittills har inga allvarliga biverkningar observerats. Efter denna studie kommer en multicenter placebokontrollerad fas II-studie att genomföras.

Elisabeth Lindner

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079