23948sdkhjf

Ryggmärgstest visar Alzheimersrisk

Risken för att utveckla Alzheimers kan förutses med ett enkelt ryggvätskeprov.
En patient med försämrat minne kan få veta om han eller hon kommer att utveckla Alzheimers sjukdom i framtiden. Detta kan göras med hjälp av ett ryggvätskeprov där koncentrationen av en eller två riskmarkörer undersöks.

Läkaren Oskar Hansson , aktiv vid Lunds universitet och enheten för klinisk minnesforskning vid Skånes universitetssjukhus, har funnit dessa två markörer. Han har testat dem på drygt 300 patienter som sökt sig till minnesmottagningen för mild kognitiv svikt. Denna diagnos innebär att försökspersonerna hade ett minne som var sämre än normalt för personens ålder.

Inom fem år hade ungefär en tredjedel av försökspersonerna fått diagnosen Alzheimers. 71 procent av dem som ansågs löpa högre risk att utveckla sjukdomen gjorde också det, i motsats till endast 6 procent av dem som inte tillhörde riskgruppen.

- Det betyder att man med stor sannolikhet kan förutsäga vilka som inte får sjukdomen, säger Oskar Hansson



Hittills har många behandlingar påbörjats för sent, när patienten redan har börjat uppvisa tydliga symptom. Då har medicinerna oftast sämre effekt än om de hade satts in tidigare. Därför är en diagnosmetod som kan förutsäga sjukdomens uppkomst mycket värdefull.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.379