23948sdkhjf

FDA godkänner Pradaxa

FDA har godkänt Boehringer Ingelheims strokeförebyggande preparat Pradaxa. Godkännandet bygger på en Uppsalastudie.
Det tyska läkemedelsföretaget Boehringer Ingelheim har fått godkännande för Pradaxa av den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, för att användas som förebyggande behandling av stroke i USA. Läkemedlet har tidigare använts vid förebyggande behandling av blodpropp efter vissa typer av operationer.

Beslutet att godkänna Pradaxa bygger på en studie som leddes av Lars Wallentin, professor i kardiologi vid Uppsala Akademiska sjukhus. I studien deltog totalt 18 000 patienter som led av förmaksflimmer, och därmed löpte högre risk för att få stroke. Försökspersonerna kom bland annat från 13 svenska sjukhus. De behandlades med antingen Pradaxa eller standardpreparatet Waran.

Pradaxa visade sig ha en positiv effekt och verkar inte heller leda till en ökad risk för blödningar, till skillnad från Waran. Patientens kost ska inte heller kunna påverka effekten av läkemedlet. En ansökan har även lämnats in till den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

Den aktiva substansen i Pradaxa, dabigatran, motverkar bildandet av blodproppar genom att binda till trombin, ett enzym som har en viktig roll i blodets koagulationsförmåga.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094