23948sdkhjf

Treo skyddar mot cancer

Acetylsalicylsyra, substansen som finns i vanliga värktabletter, har skyddande effekt mot cancer, enligt en ny svensk-brittisk studie.
Idag publiceras en studie i tidsskriften Lancet som visar att lägre doser av acetylsalicylsyra skyddar mot tjocktarmscancer. Enligt studien minskar risken för att drabbas av tjocktarmscancer med 24 procent och risken att dö av sjukdomen minskade med 35 procent. I studien har forskare vid Karolinska Institutet och Lunds universitet tillsammans med forskare på Oxford University använt data från fyra stora studier där över 14 000 försökspersoner ingått.

Redan på 90-talet började forskare spekulera i om substansen kunde ha en skyddande effekt, men först på senare tid visar studier på positiva effekter redan vid lägre doser.



Acetylsalicylsyra är en
antiinflammatorisk substans som finns i vanliga värktabletter som bland annat Treo, Magnecyl, Albyl och Aspirin. Anledningen till att Acetylsalicylsyra har effekt på cancer är att substansen är antiinflammatorisk och kan dämpa inflammationer som kan trigga cancerutveckling.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08